Selecteer een pagina

Bij het overnemen van een boerenbedrijf komt veel kijken. De kunst is natuurlijk eerst om een geschikt agrarisch bedrijf te vinden dat past bij jouw wensen. Verder moeten er diverse stappen ondernomen worden om de overname goed te laten verlopen. In dit artikel vind je enkele handige tips en adviezen voor als je plannen hebt om een boerenbedrijf te gaan aankopen.

Schakel een bedrijfsmakelaar in

Een cruciale tip is om bij de aankoop een bedrijfsmakelaar in te schakelen die thuis is in de wereld van agrarisch vastgoed. Zo is het voor beginnende of aspirant boeren bijvoorbeeld lastig om in te schatten wat een agrarisch bedrijf waard is. Het overnemen van een veehouderij of landbouwonderneming is complex, omdat in de prijs niet alleen de grondwaarde en de prijs van het vastgoed begrepen worden. Ook de productiewaarde, datgene wat het bedrijf jaarlijks aan omzet en winsten maakt, wordt in de aankoopprijs verwerkt. Bij de overname van vee en boerderijdieren komt er nog een extra prijskaartje bij.

Zorg voor betrouwbare machines en apparaten

Bij de overname van een landbouwbedrijf komen vaak nog extra kosten en investeringen kijken. Denk aan het aanschaffen van landbouwmachines die te koop zijn bij Van Trier. Landbouwmachines die te koop zijn bij Van Trier zijn, vanwege hun betrouwbare kwaliteit en eerlijke prijs, echter een prima langetermijninvestering. Natuurlijk kun je ook kiezen voor het huren van een of meer trekkers, dorsmachines en maaiers. Maar als je op de lange termijn wilt gaan boeren – wat bij de aankoop van een eigen agrarisch bedrijf voor de hand ligt -, is het kopen van kwaliteitsmachines voor de lange termijn een slimmere en voordeliger keuze. Er is bij Van Trier veel keuze aan de beste machines uit de agrarische sector, dus neem gerust een kijkje op hun informatieve website.

Let op de duurzaamheid van de agrarische onderneming die je wilt kopen

Een andere belangrijk punt van aandacht bij de aankoop van een eigen boerderij, is de duurzaamheid van het bedrijf, de stallen en de inboedel. Betreft het een verouderde boerderij en stallen die slecht geïsoleerd zijn? Zijn er zonnepanelen aanwezig en wordt er gebruikgemaakt van recycling en duurzame bouwmaterialen? Liggen er toevallig asbestmateriaal op de stallen die nog verwijderd dienen te worden? Dit soort vragen zijn erg belangrijk, want energiebronnen zijn een belangrijke kostenpost voor boeren. Elke besparing die je op dit gebied kunt maken, is natuurlijk mooi meegenomen.