Selecteer een pagina

Je bent het beu dat jan en alleman zomaar jouw tuin in kan kijken en hebt besloten dat je een haag om je tuin wilt zetten. Er zijn echter behoorlijk veel keuzes in verschillende soorten hagen en dus kan het maken van een keuze best lastig zijn. In dit artikel helpen we je daarom een eindje op weg.

Groen of niet?

Ga eerst eens na of je een haag wilt die groen blijft in de winter of niet. Er zijn namelijk winterharde hagen, deze behouden hun blad in de winter, of winterzachte hagen, deze verliezen hun blad in de winter. Voorbeeld van een groenblijvende haag is de conifeer. Ook de beukenhaag, van bijvoorbeeld Beukplanten, behoudt zijn blad in de winter, maar deze wordt wel bruin.

Ga je voor bijvoorbeeld een haagbeuk, dan verliest deze zijn bladeren in de winter en kan iedereen in het najaar en in de winter nog steeds je tuin in kijken. Voordeel van deze haag is dat hij jaarlijks nieuw, vers blad aanmaakt en dat hij er dus iedere zomer hartstikke fris uitziet.

Welke kleur?

Ga je voor een groene haag dan is de keuze natuurlijk eindeloos, want vrijwel iedere haag is natuurlijk groen. Ook in de kleur groen zit echter een groot verschil. Zo is een coniferenhaag veel donkerder dan een buxus. Hou je wel van een beetje afwisseling? Kies dan voor een laurierhaag. Deze heeft in de zomer een mooie frisse kleur groen en krijgt in de winter een veel donkerdere kleur. 

Ga je voor een beukenhaag dan kun je ook uit verschillende kleuren kiezen. Zo kun je de beukenhaag in het groen, of ook in het rood aanschaffen. Tegenwoordig zijn er, voor de echte kleuren liefhebbers, ook gemengde soorten. Zo heb je altijd een beetje rood en een beetje groen in je haag zitten.

Hagen-planten.nl