Selecteer een pagina

Steeds meer Nederlanders zijn begonnen met het telen van eigen groentes, velen kiezen er ook voor om groentes te verbouwen die niet in de supermarkt te koop zijn. Maar wat doe je met al die groentes? Kies jij ervoor om alles in te vriezen of grill jij alles op een barbecue die je hebt gekocht bij Tuintrend in de buurt van Oosterhout?

Het inmaken van groenten of fruit

Deze methode werd vooral vroeger veel gebruikt om de oogsten goed te houden tot de winter. Het wecken is een van de mogelijkheden die ervoor zorgt dat je de oogst enkele maanden langer kunt bewaren. 

Tijdens het wecken doorloop je de volgende stappen:

  • Vullen van de weckpotten. Zoek enkele recepten op om je groenten een extra smaak mee te geven. Door bijvoorbeeld het toevoegen van knoflook of kruiden;
  • Plaats alle gevulde weckpotten in een speciale weckketel. Hier worden de potten op hoge temperatuur verhit en hierdoor sterven alle bacteriën en schimmels;
  • Laat de potten rustig afkoelen, dit zorgt voor een drukverschil. Er ontstaat een vacuüm en er kan niks meer bij de groenten of het fruit komen. Dit zorgt ervoor dat deze voor een langere periode bewaard kunnen blijven.

Pekelen

Het pekelen van groenten en fruit lijkt op het wecken alleen gebruik je nu zout. Het pekelproces wordt hieronder beschreven:

  • Je begint met het schoonmaken en koken van de groente;
  • Wanneer de groenten aan de kook zijn maak je ondertussen de zoutoplossing. Gebruik 100 gram zout per liter water. Maak gebruik van speciaal pekelzout of jodiumvrij zout. Meng dit goed door elkaar en laat het vervolgens staan;
  • Laat de gekookte groenten afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel ze over de verschillende potten;
  • Voeg de zoutoplossing toe aan de potten en sluit de deksels. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat alle groenten onder water staan.
  • Plaats de potten op een droge, donkere plek. Bijvoorbeeld de zolder of garage, ze zijn nu tot 6 maanden houdbaar.

Grillen maar

Wie nu nog groenten of fruit over heeft, kan ervoor kiezen om de overige groenten te grillen op zijn of haar nieuwe barbeque. Nodig je vrienden uit en maak samen gevulde paprika’s of een frisse salade bij een perfect gebakken stuk vlees. Waar kun je samen het beste genieten van een lekker bord eten? Precies… op je geheel nieuwe houten veranda.