Selecteer een pagina

Je spreekt van hard water als er veel kalk, zowel magnesium als calcium, in aanwezig is. Het grootste deel van het drinkwater in Nederland wordt uit de grond gehaald. Hierin zitten verschillende lagen kalk, die er al jaren liggen. Vroeger lag Nederland in zee en door de afzetting van diverse schaaldieren zit de bodem hedendaags nog steeds vol met kalk. De waterhardheid verschilt op de meeste plekken in Nederland, op de ene plek is het groter dan op de andere.

Nadelen van kalk in het water

Er zijn verschillende negatieve gevolgen die het harde water met zich meebrengen. Ten eerste kan je kalkaanslag krijgen in bijvoorbeeld de badkamer. Op de muren, douchewand en de voegen kan kalk ontstaan wat je niet makkelijk weg krijgt. Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs dat een boiler en verwarming installatie minder goed werkt door het harde water. De aanslag van kalk kan isolerend werken wat een verminderd rendement met zich meebrengt. Dit heeft dan weer als gevolg dat de energierekening kan stijgen. Als laatste droogt hard water de huid uit. Er is een verband gevonden tussen kalkwater en verschillende huidproblemen.

Verminder de water hardheid

Er zijn drinkwaterbedrijven die water grotendeels zacht maken. Echter is het niet mogelijk om al het kalk uit het water te halen. Volgens de Nederlandse wet mag niet als het kalk uit het water gehaald worden. Je kan een waterontharder kopen om ervoor te zorgen dat de hardheid van het water verminderd wordt. Dit is een apparaat die je ophangt in huis, bijvoorbeeld in de meterkast, en het werkt als het ware als een filter. Je kan een waterontharder kopen bij Soft Water Systems, waar de beste waterontharders zijn geproduceerd. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een waterontharder?

Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Het grootste voordeel is dat je nauwelijks tot geen kalkaanslag meer hebt. Dit zorgt ervoor dat jouw huishoudelijke apparaten langer mee zullen gaan. Hierbij hebben we het over het koffiezetapparaat en de theekoker, maar ook de wasmachine. Na wasjes zal kleding zachter aanvoelen, het is beter voor jouw huid en je hebt een kleinere hoeveelheid aan wasproducten en zeep nodig. Tot slot is het beter voor de leidingen.