Selecteer een pagina

De heftruck zag het levenslicht in Amerika in het jaar 1922. In de opkomende auto-industrie werd gezocht naar een manier om de zware carrosserieonderdelen snel, veilig en eenvoudig te transporteren. Een slimme ingenieur bedacht de heftruck en de rest is geschiedenis. Vandaag de dag is het ondenkbaar om onze snelle economie draaiende te kunnen houden zonder heftrucks. Spapens verhuur beschikt over een zeer groot assortiment aan zowel nieuwe als gebruikte heftrucks. Ook voor het onderhoud van uw heftruck kunt u terecht bij Jespers Machinehandel.

Eigenschappen en kenmerken van de heftruck

Een heftruck heeft aan de voorzijde een mast waaraan hulpstukken kunnen worden geplaatst. Het meest bekende hulpstuk zijn de twee vorklepels waarmee eenvoudig zware objecten en pallets kunnen worden opgepakt en verplaatst. De vorklepels kunnen van de mast worden verwijderd om een ander hulpstuk te plaatsen. Met klemmen kunnen weer eenvoudig stapels met bijvoorbeeld gevelstenen worden opgepakt die niet op een pallet kunnen worden vervoerd. Voor de tapijtindustrie zijn weer speciaal voorzetstukken ontworpen die bestaat uit een eenvoudige paal. Hiermee worden dan weer de loodzware rollen tapijt mee vervoerd binnen de fabriek. Elke heftruck beschikt over een zogeheten contragewicht. Dit extra verzwaarde gewicht bevindt zich logischerwijs in de achterzijde van de heftruck. Zo wordt het voorover kiepen van de heftruck voorkomen wanneer de heftruckchauffeur een zware last optilt.

Laden en lossen van vrachtwagens

De heftruck komt van pas bij elk bedrijf dat in grote getale goederen aangeleverd krijgt. Wanneer een vrachtwagen op zijn plaats van bestemming is aangekomen, is het de verantwoordelijk van het geadresseerde bedrijf om de vrachtwagen te lossen. Als er schade ontstaat bij het lossen, is de vrachtwagenchauffeur hier niet voor verantwoordelijk. Dit geldt ook voor het laden van een vrachtwagen. Wanneer de vrachtwagen arriveert om goederen op te halen, is het bedrijf dat de goederen verstuurt verantwoordelijk voor het laden van de vrachtwagen. De heftruck is hiervoor onmisbaar geworden.

Intern transport

Een andere belangrijke reden voor een bedrijf om in het bezit te zijn van een heftruck is om het interne transport te versoepelen. Bedrijven die werken met zware goederen kunnen niet zonder de kracht van een heftruck. In productiefaciliteiten zoals fabrieken is de heftruck onmisbaar omdat hij snel grote hoeveelheden grondstoffen binnen het bedrijf kan verplaatsen. Ook de bouw maakt gebruikt van heftrucks voor het optillen. Behalve heftrucks beschikt Jespers Machinehandel over nog veel meer machines die het werken binnen bedrijven en productiefaciliteiten vereenvoudigen.