Selecteer een pagina

Je bent een stadsmens of een boerderijmens. Vaak wordt gezegd dat mensen van het platteland dromen van een leven in de stad, waar alle voorzieningen in de buurt zijn, en dat mensen van de stad dromen van een leven op het platteland, om daar heerlijk te genieten van de rust.

De rust op het platteland is echter relatief. Bij het leven op het platteland, komt namelijk ook het werk dat daarbij hoort en dat is vaak loeizwaar. Denk maar aan groentetelers, die dag in, dag uit op het land tussen de gewassen staan om voor de grond en de planten te zorgen. Of de veehouders, die ‘s morgens om vier uur op stal staan om de koeien te voeren en te melken. 

Zwaar werk

Het leven op het platteland is prachtig, maar dus ook behoorlijk zwaar. Daarom maken boeren steeds meer gebruik van machines en andere hulpmiddelen. Een tractor is inmiddels onmisbaar op een boerenbedrijf. Ook steekwagentjes worden vaak gebruikt en er zijn nog meer dingen waar wieltjes onder worden gezet, zodat het vervoeren en verplaatsen van spullen makkelijker wordt gemaakt. Dit kan gedaan worden met de zwaarlastwielen van WielenOutlet, waarmee je gemakkelijk een hoop spullen kunt vervoeren en waar je goed zware machines op kunt zetten.

De kruiwagen

Er is echter één tool die sinds de uitvinding ervan werkelijk onmisbaar is op een boederij: de kruiwagen. De kruiwagen heeft een lange geschiedenis. Volgens geschiedkundigen werd de kruiwagen uitgevonden door ene Chuko Liang (180-234 na Christus). Dit was destijds slechts een plank met een paar handvaten en een houten wiel eronder. Inmiddels bestaan er twee soorten kruiwagens. Eén soort kruiwagen is de kruiwagen die wij hier in het westen gebruiken, met het wiel helemaal aan het uiteinde van de lading bak. De andere soort is de kruiwagen die in het oosten wordt gebruikt. Deze lijkt nog wat meer op de eerste kruiwagen, al is hij wat gemoderniseerd. Het belangrijkste verschil zit hem in het wiel, dat bij een Chinese kruiwagen (zoals deze genoemd wordt) veel verder naar het midden zit. Dat wiel is ook een stuk groter, waardoor veel meer van het gewicht van de lading van de kruiwagen op het wiel rust, in plaats van op de armen van de drager.

Je zou bijna kunnen zeggen dat de kruiwagen, naast de tractor, een boers beste vriend is. Kruiwagens zijn handig voor vrijwel alles. Voor het uitkruien van mest, voor het vervoeren van voer en hooi, voor het vervoeren van afval.