Selecteer een pagina

Houtrot wil je liever niet in of om je woning hebben. Toch hebben veel mensen last van houtrot in hun schuur. Dit komt doordat een schuur vaak een vochtige plaats is waar soms slechte ventilatie is. In combinatie met de weersomstandigheden kan hierdoor het hout in of om een schuur worden aangetast. Heb jij hier ook last van, dan kun je de volgende dingen doen om ervan af te komen.

Waar tref je houtrot aan in een schuur?

Ben je helemaal niet thuis in de houtbranche en houtrot en heb je geen idee wat het is of wat je ertegen moet doen?  Dan hebben we goed nieuws voor je, want in dit artikel leggen we je uit wat je ermee kunt en moet doen. Houtrot is feitelijk hout wat is gaan rotten, vandaar de naam. Deze houtrot wordt veroorzaakt door schimmels. Je treft houtrot onder andere aan in kozijnen en schuurdeuren. Een enkele keer kan door bijvoorbeeld een lekkage ook houtrot aangetroffen worden in de draagbalken van een schuur. Houtrot gaat overigens nooit vanzelf weg, dus het wel een probleem wat men aan dient te pakken om er vanaf te komen.

Pak de oorzaak van het probleem aan

Voordat je begint met houtrot in een kozijn repareren met EAZYFIX, of een deur repareren waar houtrot in zit, is het belangrijk om bij het begin te starten. Lokaliseer de oorzaak van het probleem. Is de houtrot echt ontstaan door regenval of ligt er een lekkage aan ten grondslag? In dat laatste geval is het belangrijk dat de lekkage eerst verholpen wordt, alvorens er tot houtreparatie wordt overgegaan. Wordt de oorzaak van de lekkage namelijk niet verholpen, dan heb je kans dat de lekkage weer opnieuw optreedt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een loodgieter laten komen, of je kunt zelf de handige harry uithangen en jouw vaardigheden als klusjesman uittesten. Door grondig te werk te gaan, voorkom je dat een sluimerend probleem wordt en dat de lekkage terug kan komen.

De houtrot verwijderen en repareren

Is de oorzaak weggenomen? Dan kun je beginnen met de herstelwerkzaamheden

Zorg voor een schone en droge ondergrond. Maak het rotte hout schoon en gebruik een freestool om de rotte delen volledig weg te schuren. Hierbij is het belangrijk dat je de houtrot volledig verwijderd, omdat onvolledig verwijderde rot terug kan keren. Met als gevolg dat je alle reparatiewerkzaamheden opnieuw moet uitvoeren. Als je freest, haal dan een extra 1 tot 2 centimeter hout weg rondom het aangetaste gebied. Op die manier weet je zeker dat er alleen gezond hout overblijft. Bovendien voorkom je zo dat de rot terugkeert op die plek. Tot slot kun je na het frezen houtversterker aanbrengen op het gezonde hout en deze met houtrotvuller opvullen. Zo kom je snel en doeltreffend van houtrot in je schuur af!