Selecteer een pagina

Rioolproblemen behoren tot de naarste defecten die je op het gebied van wonen en leven mee kunt maken. Er zijn diverse manieren om zelf een defect riool, bijvoorbeeld als je toilet is verstopt, weer werkend te krijgen. Maar dit is lang niet altijd het geval. Soms is een verstopte riolering oplossen met DG-Riooltechniek nodig. Maar in welke situaties kun je een defect riool zelf repareren. Hoe doe je dat? En wanneer is een verstopte riolering oplossen met DG-Riooltechniek noodzakelijk?

Kijk of je met behulp van een plopper een verstopping los kunt krijgen

Een efficiĆ«nte manier om bij een vastzittend riool de opstopping weg te halen, is door een ‘plopper’ in te zetten. Dit hulpmiddel bestaat uit een handvat, met daarop een rubberen zuignap. Door deze in de toilet opening (bij de waterrand) te plaatsen en pompend op en neer te drukken, schiet een verstopping meestal snel los. Zit de prop echter vaster dan je had verwacht? Dan kun je er ook voor kiezen om een zogenoemde ontstoppingsveer te gebruiken. Dit is een ijzeren veer die je in de toilet opening stopt en waarmee je de blokkade kunt wegduwen of eruit kunt trekken. Zit de blokkade helemaal in het begin van je toilet? Dan kun je ten slotte ook nog overwegen om te pogen de opstopping met je hand eruit te trekken.

Een middeltje die de ophoping kan oplossen

Bij een fikse verstopping die door etensresten of chemische afval, zoals vetten en verfresten, is veroorzaakt, kan een chemisch middel helpen om de blokkade op te heffen. We raden aan om geen kant-en-klaar chemisch oplosmiddel te gebruiken. Deze middelen zijn namelijk bijzonder schadelijk voor het milieu. Beter kun je zelf, met gebruik van soda en azijn en heet water (niet te heet, dan ontstaat er schade), de verstopping verhelpen. Giet eerst het soda in de toiletmonding. Door daarna azijn toe te voegen, ontstaat er een reactie die de vetophoping veelal oplost. Vervolgens kun je met heet water de ophoping helemaal neutraliseren. Spoel je toilet door en het probleem is vaak verholpen.

Het doucheputje zit verstopt…

Zit de rioolafvoer bij het doucheputje verstopt? Dan helpt het vaak om deze even los te draaien, eruit te nemen en het vuil in de afvoer te verwijderen. Vaak is de blokkade bij je doucheafvoer dan snel en effectief verholpen!