Selecteer een pagina

Hoe kan je het beste met je fietsaccu omgaan?

Een elektrische fiets is een dure uitgaven. Juist daarom wil je er extra goed mee omgaan. Weet je niet hoe je het beste met jouw fietsaccu om kan gaan? Neem dan contact op met Carl Veeke Tweewielers, zij geven jou de beste advies. 

Hoe moet je omgaan met een accu van een e-Bike?

De accu van een e-bike kan je het beste de eerste paar keer leegrijden tot 20%. Laad hem daarna niet half op, maar totdat de batterij weer 100% is. De accu leegrijden tot ongeveer 20% is wel het beste. Je kunt hem na de rit altijd opnieuw opladen. Het advies is om minstens twee keer in de maand je accu op te laden. Sommige accu’s kun je aan de lader laten zitten en bij sommige beter niet. Lees daarom altijd de handleiding die bij jou elektrische fiets zit.

Hoe lang blijft een fietsaccu goed?

De meeste accu’s blijven rond de vijf tot zes jaar goed. Dit hangt allemaal wel af van hoe jij met jouw accu omgaat. Op een accu heb je twee jaar garantie. De fietsaccu is meestal het onderdeel dat het minst lang mee gaat. Het opladen van je accu heeft hier ook invloed op. Verwijder bijvoorbeeld de lader van de accu als de accu opgeladen is. Door je accu regelmatig leeg te rijden, benut je de volledige capaciteit van de accu. De accu kan niet goed tegen vorst, daarom zal de accu bij lage temperaturen minder goed presenteren.

Hoe koud mag een fietsaccu worden?

De accu moet in ieder geval bewaard worden in een ruimte die niet kouder is dan tien graden. Laad jij jouw accu altijd in de schuur op dan is dat geen probleem, maar let wel op de temperaturen. In de winter kan je de accu beter bij kamertemperatuur opladen. De actieradius van een elektrische fiets kan flink afnemen als de temperaturen richting het nulpunt gaan. Als je een leeggereden accu in een koude omgeving opbergt, zorg je voor diepontlading. Diepontlading is een dure grap, want een diepontladen accu is onbruikbaar en moet vervangen worden. Temperaturen zijn dus heel belangrijk voor een accu.

Hoe lang kun je met je accu fietsen?

De accu van een fiets kan niet oneindig lang door. Met een 300 Wh accu kom je 35 tot 40 kilometer ver, maar met een lage motor afstand kom je tot wel 90 kilometer. Je fietsgebruik hangt af van hoever je nog kan fietsen. Fiets je constant in eco, dan kan je verder fietsen dan als je constant op de hoogste stand fietst. Een 400 Wh accu heeft een bereik tussen de 50 en 80 kilometer. Met een 500 Wh accu kan je ongeveer 70 kilometer ver rijden. Heeft jouw accu een vermogen van 600 Wh dan kan jij zo’n 90 kilometer ver rijden. De actieradius van jouw accu is ook afhankelijk van de luchtweerstand. ‘s Winters kan de actieradius tot wel 50% minder zijn.