Selecteer een pagina

De ziekte van De Quervain, ook wel het syndroom van De Quervain genoemd, is een ontsteking van twee pezen of peesscheden in de duim: de musculus abductor pollicis longus en de musculus extensor pollicis brevis. Samen met de pees van een naastgelegen spier, vormen ze de anatomische snuifdoos. Dat is het kuiltje wat onder de duim zichtbaar is als deze voluit gestrekt is.

Door irritatie kan de buitenkant van de pezen opzwellen of worden de pezen dikker.

Wanneer zich hier een ontsteking voordoet wellen de pezen op, waardoor wrijving ontstaat in de pols. Dit kan kraken en flink zeer doen.

Hoe behandel je de ziekte van De Quervain?

Als pijnstilling niet voldoende is om de ontsteking te verhelpen, kan worden overgegaan tot pijnstillende injecties of chirurgie. De ziekte van De Quervain behandeling door Hand & Pols expert is maatwerk. Indien mogelijk wordt gebruik gemaakt van een spalk en injecties. Deze injecties bevatten een sterke ontstekingsremmer (kenacort) en een verdovingsmiddel (lidocaïne), om de zwelling te laten afnemen. Indien dit de ontsteking niet voldoende aanpakt, is een operatie noodzakelijk.

Tijdens de operatie wordt aan de duimzijde van de pols een kleine snee gemaakt. Eventueel ontstekingsweefsel wordt verwijderd en de ruimte rond de pezen wordt vrijgemaakt. Dit maakt het mogelijk de spieren weer goed en pijnloos te kunnen bewegen.

Welke klachten horen bij de ziekte van De Quervain?

Wanneer een ontsteking van deze pezen niet wordt behandeld, blijft de pijn niet aan de duimzijde van de pols. Ze zal zich verspreiden naar de gehele duim en de bovenzijde van de onderarm. Ook kan er een zwelling rond de pols ontstaan. Bij het gebruik van deze spieren, zoals bij het vastpakken van voorwerpen of het maken van een vuist, is de pijn meer aanwezig dan in ontspannen toestand. De diagnose omvat dan ook het maken van een vuist, om deze pijnreactie uit te lokken. Ook kan zo krachtverlies in de spieren worden waargenomen.