Selecteer een pagina

Bij het kopen van een normaal huis komt al veel kijken. Wanneer je een boerderij wilt kopen zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden. Zeker wanneer je nog nooit eerder een boerderij hebt gekocht kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom beschrijven we in dit artikel waar je onder andere op moet letten!

De staat

De meeste boerderijen in Nederland zijn wat verouderd. Ze bestaan soms als eeuwen, en er is weinig aandacht besteed aan renovatie. De eerste tip is dus om goed naar de staat van de boerderij te kijken. Kijk of muren van stallen, schuren en het huis dat erbij hoort nog heel en stevig zijn. Kijk ook of er geen lekkages in de plafonds zitten. Al is alles nog heel, dan dien je er alsnog rekening mee te houden dat hele oude gebouwen wat opknapwerkzaamheden nodig hebben. Het verstevigen of isoleren van oude muren is bijvoorbeeld vaak nodig op oude boerderijen. Calculeer dit soort zaken dus mee in de kosten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan! 

De grootte

Iets anders om rekening mee te houden is de grootte van de boerderij. Boerderijen zijn uiteraard een stuk groter dan reguliere woonerven. Toch zit er ook weer verschil in kleine boerderijen en grote boerderijen. Verdiep je dus in de gemiddelde groottes van boerderijen. Schat ook in of de grootte passend is bij hetgeen wat jij met de boerderij wilt doen. Wanneer je bijvoorbeeld een hoop koeien, schapen en varkens wilt gaan houden, zul je meer ruimte nodig hebben dan wanneer je enkel een paar kippen wilt. 

De bodem

Ook is het van belang om te kijken naar de grond onder de boerderij. Gaat het bijvoorbeeld om een veengrond, of een kleigrond? De ene grondsoort is namelijk minder geschikt om dingen op te bouwen of gewassen op te laten groeien dan de ander. 

Een boerderij kopen of verkopen

Voor het kopen van een (woon)boerderij of het verkopen van je oude boerderij kun je terecht bij Van der Eijken makelaardij