Selecteer een pagina

Natuurlijk houd je van tuinieren als trotse bezitter van een mooie tuin en wil je daar ook zoveel mogelijk van genieten. In het voorjaar is het heerlijk om jouw landelijk paradijsje of urban stadstuin zomerklaar te maken. Maar hoe richt je jouw nieuwe tuin duurzaam in?

Schonere lucht in een groene omgeving

Door toenemende klimaatproblematiek willen steeds meer mensen iets doen om op hun manier bij te kunnen dragen aan een groenere omgeving. Door jouw tuin duurzaam en milieuvriendelijke in te richten, wordt de lucht gezuiverd en hoeft jouw tuin niet elk voorjaar op de schop. Je kan je laten adviseren door een expert zoals Ontwerpbureau Luijendijk, maar je kan ook eenvoudig zelf jouw tuin verduurzamen.

Maak een tuinplan voordat je begint

Als je een een duurzame tuin wilt die niet elk jaar op de schop hoeft, moet je rekening houden met een aantal factoren. Op de eerste plaats belangrijk dat je veel beplant en weinig betegelt. Daarnaast is het belangrijk om een tuinplan te maken waarin je dit uittekent. Bedenk dus vooraf op welke plek de vijver of het terras wordt gerealiseerd. Je kan dit zelf doen maar als je dat lastig vindt, kunnen experts zoals Ontwerpbureau Luijendijk hierbij ondersteunen.

Stimuleer biodiversiteit in jouw tuin met inheemse beplanting

Om jouw tuin onderhoudsarm in te richten, kies je voor vaste planten en struiken, de Rhododendron en Fuchsia zijn bijvoorbeeld ook winterhard. En maak gebruik van inheemse flora om de biologische diversiteit verder te stimuleren, zoals Kattenstaart en Koninginnekruid. De nectar van de bloemen is een belangrijke voedingsbron voor bijen en vlinders.

Natuurlijke zonwering en een loungeset van gerecyclede pallets

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met de afwatering jouw nieuwe, duurzame tuin. Met een schelpenpad of grindpaden creëer je ook meteen een natuurlijke uitstraling. Daarnaast kan je denken aan natuurlijke zonwering door klimop over jouw terras te laten groeien en als je echt handig bent, maak je van oude pallets een gave loungeset voor jouw duurzame tuin.