Selecteer een pagina

Zit je eraan te denken om in de bouw te gaan werken? Dan heb je veel verschillende opties. Wordt je bijvoorbeeld timmerman? Stukadoor? Metselaar? Schilder? Deze en nog veel meer beroepen vallen namelijk onder de sector “bouw”. Om je op weg te helpen bij je keuze, hebben we enkele van deze beroepen toegelicht in dit artikel!

Tegelzetter

Laten we beginnen met het beroep ‘tegelzetter’. Als tegelzetter zet je wandtegels en leg je vloertegels. Dit doe je met behulp van tegellijm of cement. Bij vloertegels wordt er vaak cement gebruikt, en bij wandtegels tegenwoordig vaak lijn. 

Naast het leggen/zetten van tegels moet je nog diverse andere werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van cement, de lijm en specie correct kunnen verdelen en tegels op maat snijden. Het is bij dit beroep belangrijk dat je netjes werkt. De tegels moeten immers allemaal mooi recht komen te staan! Om dit alles te leren is het van belang een goede opleiding tegelzetter te volgen. 

Je werkomgeving zal voornamelijk bestaan uit badkamers, toiletten, zwembaden en keukens. Je zult dus veel bij mensen thuis komen, maar ook bij bedrijven. Denk maar aan restaurantkeukens! Tegels worden op dit soort plekken veel gebruikt omdat ze erg makkelijk schoon te maken zijn. 

Schilder

Naast tegels, heb je nog diverse alternatieven voor het afwerken van een muur. Eén daarvan is de muur schilderen! Ook het beroep schilder behoort dus tot de bouwsector. Naast muren verven, doet een schilder echter nog veel meer! Denk bijvoorbeeld aan kozijnen verven en meubels verven. Ook moet je onder meer verf kunnen mengen, schuren, lakken, sauzen, spuiten, kitten en ondergronden aanbrengen. Als schilder kun je zowel binnenshuis als buitenshuis actief zijn. Je kunt ervoor kiezen om bij een schildersbedrijf te gaan werken, maar veel schilders kiezen er ook voor om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Zo kun je alle winst zelf opstrijken, maar kun je ook zonder inkomsten komen te zitten wanneer je geen klanten kunt vinden. 

Timmerman

Als timmerman maak of repareer je dingen, meestal van hout. Denk aan funderingen van een huis, raamkozijnen, deuren en meubels. De ene timmerman zal voornamelijk in en aan huizen werken, en de ander zal zich weer bezighouden met het maken van kasten, tafels en stoelen. Wederom een divers beroep dus!