Een hond wordt ook wel de trouwe viervoeter van een mens genoemd. En dat is niet zo gek, wanneer je een hond goed verzorgd en de nodige aandacht geeft, blijft hij je eeuwig trouw. Een hond leeft gemiddeld 10 tot 14 jaar. Om zo lang mogelijk van je trouwe viervoeter te kunnen genieten, is een goede verzorging belangrijk. Zo dient de hond voldoende beweging, juiste voeding en juiste middeltjes tegen voorkomende kwaaltjes te krijgen. Wat veel voorkomende kwaaltjes bij honden zijn, leggen we in deze blog uit.
Diarree bij honden
Net als bij mensen hebben honden ook wel eens last van diarree. Voor zowel hond als mens is diarree geen pretje. Zo kan de diarree bij de hond flink stinken. Veel voorkomende oorzaken van diarree bij de hond is dat ze iets verkeerds gegeten hebben, virussen en parasieten. Belangrijk is dat je jouw hond dus niet altijd verwend met voor het beestje ongezonde dingen. Hierdoor kan de maag van de hond lang van slag zijn.
Oormijt bij honden
Een ander veel voorkomende kwaal bij honden is oormijt. Oormijt bij honden komt veel voor en is voor de hond behoorlijk vervelend. Oormijten zijn microscopisch kleine parasieten die zich nestelen in de oren van je hond. Hier verwennen ze zich met oorsmeer, weefselvocht en huidschilfers. Oormijt komt bij veel meer dieren voor en is heel besmettelijk en gaat eenvoudig van dier naar dier. De symptomen bij oormijt zijn:
- Stinkende oren
- Bruin/zwart oorsmeer
- Jeuk aan oor
- Korsten aan binnenzijde oor
- Zichtbare irritatie bij de hond
Door regelmatig de oren te controleren en schoon te maken met een oorreiniger voor honden voorkom je niet alleen oormijt, maar ook complicaties als overmatig oorsmeer en oorontsteking.
Oorontsteking bij honden
Wanneer je de oren van de hond niet regelmatig controleert en reinigt met een oorreiniger, bestaat de kans dat de hond een oorontsteking krijgt. Oorontstekingen bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Behalve oormijten kunnen bacteriën, gisten en allergieën ook oorontsteking veroorzaken. Oorontsteking zorgt voor jeuk in en rondom de oren en dit kan behoorlijk irritant zijn voor de hond. Door regelmatig de oren van je hond te controleren, kan je dit voorkomen.
Vlooien bij honden
De warme en zachte vacht van honden is waar vlooien gek op zijn. Grote kans dat je hond dan ook een keer last van vlooien krijgt. Door tijdig de strijd met vlooien aan te gaan, voorkom je dat ze eitjes in de vacht leggen. Net als bij katten heb je bij honden ook speciale vlooienbanden om vlooien te voorkomen. Mocht je hond toch vlooien hebben, heb je speciale vlooienkammen, sprays en poeders die vlooien doden en voorkomen dat ze zich voortplanten.