Selecteer een pagina

Als je op zoek bent naar haardhout voor je open haard, bijvoorbeeld door haardhout te kopen bij Golden Flame Middelburg, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Een van de eerste factoren die erbij komen kijken, is natuurlijk de brandduur van het hout.

Hoe langer het hout kan branden, hoe minder je nodig hebt om je haardvuur gaande te houden. Maar in welke mate verschilt de brandduur van verschillende houtsoorten nu precies?

De brandduur per houtsoort

Elk type hout is geschikt om aan haardvuur aan te stoken, dat is logisch. Niet elke houtsoort is echter even geschikt! Er is immers heel wat variatie op het vlak van brandduur, en die hangt vooral af van het type hout dat je gebruikt:

1. Elzenhout: ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok

2. Berkenhout: ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok

3. Essenhout: ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok

4. Beukenhout: ongeveer1,5 tot 2 uur per blok

5. Eikenhout: ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok

Meteen valt op dat de brandduur voor de meeste houtsoorten ongeveer gelijk ligt, hoewel er hier en daar verschillen zijn. Hoe lang het hout brandt heeft ook een verband met de manier waarop het hout brandt: bepaalde houtsoorten geven een mooie, zachte vlam af terwijl andere snelle vonken en spatten geven.

Er zijn echter nog een aantal andere zaken die een invloed hebben op de brandduur en de kwaliteit van de vlam die je krijgt uit het hout. Lees snel verder!

3 factoren die de brandduur mede beïnvloeden

Houd rekening met de volgende zaken als je op zoek bent naar goed haardhout:

– De vochtigheid van het hout

Hoe vochtiger het hout, hoe moeilijker het zal branden én hoe sneller het uitgedoofd zal zijn. Daarom is het een goed idee om gekocht haardhout nog wat langer te laten drogen. Vooral hout dat je zelf hebt gekapt, heeft meer tijd nodig om ook van binnen goed droog te worden.

– De manier van stoken

Ook de manier van stoken beïnvloed de brandduur van hout. Stook je kort met een kleine kachel, dan is een zachte houtsoort ideaal. Voor langdurige stoken in een grotere haard gebruik je dan weer best harde houtsoorten.

– De dikte van het hout

Ten slotte wordt de brandduur van hout natuurlijk ook bepaald door de dikte van de houtblokken. Met grotere stukken zal je misschien moeilijker een vuur gaande krijgen, maar eenmaal het brandt blijft het wel langer branden. Dunnere stukjes zijn dan weer goed om het vuur op te starten maar branden daarna snel door.