Selecteer een pagina

Overal om je heen is het te vinden en veel mensen maken er dagelijks gebruik van. Hoewel er steeds meer digitaal gedaan wordt, is papier alsnog een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Op school wordt er ook veel papier gebruikt, bijvoorbeeld voor het noteren van opdrachten in je schrift of het maken van toetsen op een antwoordblad. Ook wanneer je thuis bent, maak je meer gebruik van papier dan je denkt. Je leest af en toe een boek in je vrije tijd of je maakt je handen schoon met een papieren servet. Aangezien dit in je dagelijks leven overal aanwezig is, is het handig om meer te weten te komen over papier.

Hoe wordt papier gemaakt?

Van jongs af aan leren de meeste mensen dat papier gemaakt wordt van bomen. Er worden veel dingen van papier gemaakt, zoals geld en boeken. Het kappen van bomen en bossen is dan ook iets wat vaak gelinkt wordt aan de productie van papier, maar zo gemakkelijk is het niet. Papier is een dun materiaal dat geproduceerd wordt door het fijnmalen van hout. Afkomstig van dit hout zijn de cellulosevezels, dit is het materiaal dat uiteindelijk voor de vorm en structuur van het papier zorgt. Afhankelijk van de productiewijze zijn er ook verschillende soorten papier. Zo heb je kantoorpapier dat gebruikt wordt voor belangrijke teksten en bestanden waarmee gewerkt kan worden. Verder heb je nog papier dat vooral ter decoratie dient zoals kaftpapier en inpakpapier. Echter, ook fotopapier is een soort papier die vaak gebruikt wordt.

Belang van recyclen van papier

Aangezien voor de productie van papier bomen gekapt moeten worden, kun je je vast voorstellen dat dit niet oneindig door kan gaan, want dat zou desastreus zijn voor het milieu. Het recyclen van papier is daarom erg belangrijk. Op deze manier kan papier vaker gebruikt worden en zullen er minder bomen gekapt hoeven worden voor de productie van dezelfde hoeveelheid papier. Als je hieraan mee wilt helpen, kun je het best een papiercontainer huren of kopen. Of dit nu is voor huishoudelijk gebruik of voor het weggooien van papieren die je nodig had voor je bedrijf. Er wordt veel aandacht besteed aan het recyclen van papier en dat is erg belangrijk. Het is een kleine moeite en de wereld wordt er een stukje duurzamer door.