Selecteer een pagina

Ieder bedrijf produceert afval, en uitval

Er is een duidelijk verschil tussen beide termen, afval is echt niet meer te gebruiken, uitval is het resultaat van productie dat niet aan de markt gebracht kan worden.

Vooral in de industrie heb je met beide soorten afval te maken

Maar er is maar een soort afval dat vervoerd moet worden naar een andere plek, om daar verwerkt te worden. De gemeente waar je bedrijf staat bepaald voor een groot deel hoe je om moet gaan met je bedrijfsafval.

Maar een ding is duidelijk, het afval kun je beter niet zelf vervoeren. Als je een bedrijf in moet gaan huren moet je dat goed doen. Een rolcontainer bestellen is niet genoeg. Je kunt beter samen met het verhuurbedrijf goede afspraken maken voor het vervoer en de verwerking van je bedrijfsafval.

Het vervoer van afval is overal aan regels gebonden, dus kun je beter een bedrijf inhuren dat op die markt goed thuis is. Een bedrijf dat bij je in de buurt gevestigd is en dat je de afvalverwerking helemaal uit handen kan nemen.

De gemeentelijke afvalverwerking is in de meeste gevallen niet in staat om industrieel afval te verwerken, al was het alleen al omdat regels en wetten het niet toelaten.

Wat kun je binnen het bedrijf doen?

Je zou kunnen beginnen een plan te ontwerpen om afval en uitval goed gescheiden te houden. Afval zou je buiten je eigen magazijn op kunnen slaan, maar uitval kan mogelijk weer teruggebracht worden in de productie, om er een nieuw product mee te maken. Uitval moet je echt zelf weer verwerken.

Verder moet je natuurlijk als bedrijf je best doen om afval zo veel mogelijk te beperken. Het is in veel gevallen een onbekende kostenpost. Maar wanneer je echt eens alle rekeningen naast elkaar legt, kunnen die kosten veel hoger zijn dan je in zou schatten.

Behalve de productieketen, de aanvoerketen van ruwe materialen en de afvoerketen van het eindproduct zou je een vierde keten moeten instellen, waarin het afval op de juiste manier wordt afgevoerd.

Onder het afval kan zich namelijk klein chemisch afval of zware metalen bevinden. Die hebben van begin tot einde een speciale behandeling nodig en je moet er dus voor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met de productieketens!

Het zal duidelijk zijn, alleen wekelijks een rolcontainer bestellen is niet genoeg. Maak eens een afspraak met een serieus bedrijf dat zich specialiseert in afvalverwerking. Ook het milieu zal je dankbaar zijn.